OpenAI ChatGPT, OpenAI yapay zeka araştırma laboratuvarı tarafından geliştirilen güçlü bir sohbet robotudur. Popüler GPT-3 (Generative Pretrained Transformer-3) dil modelini temel alır ve çok çeşitli konularda insan benzeri konuşmalar yapabilir. Bu yazıda ChatGPT’nin ne olduğunu, ChatGPT özelliklerini, chatGPT’nin ne için kullanıldığını ve OpenAI ChatGPT’nin sınırlamalarını inceleyeceğiz, ayrıca teknoloji endüstrisi ve Google gibi arama motorlarının geleceği üzerindeki potansiyel etkisini tartışacağız.
ChatGPT nedir?
Kullanıcı girişini anlamak ve yanıtlamak için doğal dil işleme (NLP) ve derin öğrenmeyi kullanan bir AI sohbet robotu ChatGPT’dir . İnsanların makinelerle etkileşime girmesi için daha doğal ve sezgisel bir yol sağlamak üzere tasarlanmıştır. Müşteri hizmetleri, sanal asistanlar ve daha fazlası gibi çeşitli uygulamalar için kullanılabilir.
ChatGPT, kullanıcı girişini anlamak ve yanıtlamak için doğal dil işleme (NLP) ve derin öğrenmeyi kullanarak çalışır. Büyük konuşma veri kümeleri üzerinde eğitilmiştir ve dildeki kalıpları tanımayı ve uygun şekilde yanıt vermeyi öğrenebilir. ChatGPT özelliklerinden biri de belirli konuları anlamak ve bu konularla ilgili soruları yanıtlamak için eğitilebilmesidir. ChatGPT, insanların makinelerle etkileşime girmesi için daha doğal ve sezgisel bir yol sağlayabilir. ChatGPT, çeşitli uygulamalar için kullanılır.
ChatGPT ne için kullanılır?
ChatGPT’nin ne olduğunu okurken akla gelen bir sonraki soru chatGPT’nin kullanım alanları nelerdir. OpenAI ChatGPT’nin temel kullanımlarından biri, işletmeler için müşteri hizmetlerini iyileştirmektir. ChatGPT, sık sorulan sorulara hızlı ve doğru yanıtlar vererek yüksek hacimli müşteri sorgularını işleyebilir. Bu, işletmelerin zamandan ve kaynaklardan tasarruf etmesini sağlayarak diğer görevlere odaklanmalarını sağlar. Ek olarak, chatbot, zamanında ve yararlı bilgiler sağlayarak müşteri deneyimini iyileştirebilir.
ChatGPT, araştırma ve geliştirme için kullanılır. ChatGPT, büyük miktarda metin verisini analiz etmek ve eğilimleri ve kalıpları belirlemek için kullanılabilir. Bu, işletmelerin ve kuruluşların daha bilinçli kararlar almasına ve inovasyonu yönlendirmesine yardımcı olabilir.
Genel olarak, OpenAI ChatGPT’nin çeşitli potansiyel kullanımları vardır ve işletmelere ve kuruluşlara değerli içgörüler ve yardım sağlayabilir. Teknolojiyle etkileşim biçimimizde devrim yaratma potansiyeline sahip güçlü bir araçtır.
ChatGPT’nin Temel Özellikleri
GPT-3’e ek olarak ChatGPT, denetimli öğrenme ve takviyeli öğrenme kullanılarak geliştirildi. Her iki strateji de modelin performansını artırmak için insan eğitmenlerinden yararlandı. Denetimli öğrenme için eğitmenler, modele verilen diyaloglarda hem kullanıcı hem de yapay zeka asistanı olarak hareket etti. İnsan eğitmenleri, modelin daha önceki bir konuşmadan verdiği yanıtları pekiştirme aşamasının ilk adımı olarak sıraladı. Bu sıralamalar, modelin birkaç yakın politika optimizasyon yinelemesi (PPO) ile daha da geliştirildiği “ödül modelleri” üretmek için kullanıldı. Güven bölgesi ilkesi optimizasyon yöntemleri, hesaplama açısından pahalı işlemlerin çoğunu ortadan kaldırdıkları ve daha hızlı yürüttükleri için yakın ilke optimizasyon algoritmalarından yararlanabilir.
Doğal Dil Anlama
ChatGPT, kullanıcılardan gelen doğal dil girişlerini anlayabilir. Kullanıcı girdisini işlemek ve uygun yanıtlar oluşturmak için derin öğrenme algoritmaları kullanır. Bu, kullanıcının girişinin bağlamını ve amacını anlayabildiğinden, kullanıcıların chatbot ile daha doğal konuşmalar yapmasına olanak tanır.
Bağlamsal Yanıtlar
ChatGPT, kullanıcı girişine bağlamsal yanıtlar üretebilir. Konuşmanın içeriğini anlayabilir ve uygun yanıtlar üretebilir. Bu, kullanıcının girişinin bağlamını ve amacını anlayabildiğinden, kullanıcıların chatbot ile daha doğal konuşmalar yapmasına olanak tanır.
kişiselleştirme
ChatGPT, yanıtlarını her kullanıcıya göre kişiselleştirebilir. Kullanıcı girdilerinden öğrenebilir ve daha kişiselleştirilmiş yanıtlar üretebilir. Bu, kullanıcının girişinin bağlamını ve amacını anlayabildiğinden, kullanıcıların chatbot ile daha doğal konuşmalar yapmasına olanak tanır.
ChatGPT, doğal dil anlama, bağlamsal yanıtlar ve kişiselleştirme gibi ChatGPT özellikleriyle geleneksel sohbet robotlarından daha doğal ve sohbete dayalı bir deneyim sağlamak üzere tasarlanmıştır . Bu özellikler, ChatGPT’nin kullanıcılarla daha doğal bir konuşma yapmasına olanak tanır.
ChatGPT’nin Sınırlamaları
Yanlış Cevaplar
Bir dil modeli olarak ChatGPT, her zaman yanlış yanıtlar verecektir. Bazı durumlarda, inanılmaz derecede yanlıştır. Bir bilgisayar bilimcisi olan Andrew Ng, “bazen komik bir şekilde yanlış” olduğunu düşünüyor. Bazen ChatGPT, yanlış olsalar bile cevaplarından oldukça emin görünür; bu tehlikeli olabilir çünkü doğru cevabı zaten bilmiyorsanız yanlış olduğunu anlayamazsınız.
Eğitimde Veri Sınırlamaları
ChatGPT sınırlamalarından biri , birçok yapay zeka modelinde olduğu gibi eğitim verilerinin kısıtlı olmasıdır. Hem eğitim verilerinin eksikliği hem de verilerdeki önyargı, modelin çıktısı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu, AI ile ilgili iyi bilinen bir sorundur ve önyargı sorununa yönelik birkaç çözüm vardır. Çözümlerden biri, daha çeşitli eğitim verileri eklemektir.
Önyargı Sorunları
ChatGPT, önyargılı sonuçlar üretme potansiyeline sahiptir. ChatGPT, yeterince temsil edilmeyen gruplara karşı önyargılı davranmıştır. Verilerin eğitim kümesi önyargılıysa, model her zaman önyargılı olacaktır. Neredeyse tüm AI araçları bununla mücadele ediyor, bu nedenle adaleti sağlamak ve teknolojideki önyargıyı azaltmak için çalışırken bunu akılda tutmak ve hesaba katmak çok önemlidir.
Sürdürülebilirlik
Twitter’da, ChatGPT’yi çalıştırmak için kaç GPU’nun gerekli olduğuyla ilgili bir konuşma var. Buradan çıkarılacak ders, ChatGPT’yi çalıştırmanın oldukça pahalı olduğudur. ChatGPT’nin ücretsiz bir ürün olduğu göz önüne alındığında, ne kadar süre çalışabileceği ve ne kadar sürdürülebilir olduğu bilinmiyor.
ChatGPT, toplulukta coşku uyandırmış ve çok sayıda ilgili kullanım durumu için uygunluk göstermiş olsa da, yukarıda belirtilen tüm ChatGPT sınırlamaları göz önüne alındığında, ticari olarak kullanılıp kullanılamayacağı ve ne zaman kullanılabileceği hala belirsizdir. Ancak, bu ChatGPT sınırlamalarını aşabileceklerine inanıyorum ve bir sonraki gelişmeyi sabırsızlıkla bekliyorum!
Google’ın sonu mu?
OpenAI’nin ChatGPT’si, insanlarla sohbet etme yeteneğine sahip, son teknoloji ürünü bir doğal dil işleme modelidir. İnsan benzeri yanıtlar üretme yeteneği sayesinde, bazı kişiler ChatGPT’nin Google gibi arama motorlarının sonu olup olmadığını merak ediyor olabilir.
ChatGPT’nin Google gibi arama motorlarının yerine geçmediğini anlamak önemlidir. ChatGPT, insanlarla sohbet alışverişi yapmak için özel olarak tasarlanırken, Google gibi arama motorları, belirli anahtar kelimelere veya sorgulara dayalı olarak bilgi almak için tasarlanmıştır. Bu, ChatGPT’nin arama motorlarının sağlayabildiği aynı düzeyde kapsamlı bilgi alma olanağı sağlayamadığı anlamına gelir.
Buna karşılık, Google gibi arama motorları, web siteleri, veritabanları ve diğer bilgi kaynakları dahil olmak üzere çok çeşitli kaynaklardan çok miktarda bilgiye erişebilir. Bu, arama motorlarının daha geniş bir sorgu yelpazesine daha kapsamlı ve doğru yanıtlar sağlayabileceği anlamına gelir.
Ayrıca ChatGPT, Google gibi arama motorlarının sağladığı e-posta hizmetleri, bulut depolama ve harita hizmetleri gibi diğer birçok işlevin yerini alamaz. Bu, ChatGPT’nin arama motorlarının cevaplayabileceği aynı türden soruların bazılarına yanıt sağlayabilse bile, arama motorlarının sunduğu kolaylık ve fayda düzeyini sağlayamayacağı anlamına gelir.
Ayrıca Google’ın yapay zeka tarafından üretilen materyallerle hiçbir ilgisi olmayan YouTube’a sahip olduğunu da hesaba katın. Milyonlarca kişi, her şeyi bilen bir yapay zeka yerine bir Airbnb (ABNB) işinin nasıl yürütüleceğinden bir kum kamasına nasıl ulaşılacağına, bahçecilikten fitness’a kadar her konuda içerik yayınlayabilir. YouTube, önemli bir ağ etkisine ve internet video işinde tekelci bir hakimiyete sahiptir; AI, YouTube’un çalışma biçiminde kullanılmak üzere tasarlanmamıştı. ChatGPT son derece güçlü olmasına rağmen, hala en iyi uygulamalarının ne olduğunu çözmeye çalışıyorum. Çelişkili bakış açıları, kazanılmış çıkarlar veya sınırlı bir süre olduğunda Google, İnternet araştırmasının kralı gibi görünüyor.
ChatGPT, Google gibi arama motorlarının sonu değil. İnsanlarla sohbet alışverişi yapmak için güçlü bir araç olsa da, arama motorlarının kapsamlı bilgi alma yeteneklerinin yerini alamaz. İnsan-bilgisayar etkileşimini geliştirmek için mevcut arama motorlarıyla birlikte kullanılabilen yeni bir araçtır. Arama motorlarının sunduğu aynı düzeyde kapsamlı bilgi alma veya rahatlık sağlama yeteneğine sahip değildir ve arama motorlarının yerini alması düşünülmemelidir.
ChatGPT’ye nasıl erişilir?
ChatGPT’ye erişmek için OpenAI web sitesini ziyaret etmeniz ve bir hesap oluşturmanız gerekir . Bir hesap oluşturduktan sonra, uyumlu bir programlama dili kullanarak OpenAI üzerinden ChatGPT’ye erişebilirsiniz.
Programlamaya aşina değilseniz, AI chatbot ChatGPT çevrimiçi olarak bulunan çeşitli üçüncü taraf uygulamaları aracılığıyla da erişebilirsiniz. Bu uygulamalar, herhangi bir programlama bilgisine ihtiyaç duymadan ChatGPT ile doğal dili kullanarak etkileşime geçmenizi sağlar. Facebook Messenger ve Slack gibi mesajlaşma platformlarında bulunan çeşitli sohbet botları aracılığıyla ChatGPT’ye erişmek de mümkündür.
Çözüm
ChatGPT, GPT-3 (Generative Pretrained Transformer-3) dil modeli kullanılarak eğitilmiş bir sohbet robotudur. Sohbet konuşmaları ve doğal dil işleme görevleri dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde kullanıcı girişine insan benzeri metin yanıtları üretebilir. ChatGPT, müşteri hizmetleri, kişisel asistanlar ve eğlence dahil olmak üzere bir dizi uygulama için kullanılabilir.
ChatGPT ücretsiz mi?
Evet, ChatGPT’nin kullanımı %100 ücretsizdir.
ChatGPT’nin sahibi kimdir?
Şu andan itibaren, OpenAI’nin yeni dil işleme yapay zekası ChatGPT.
ChatGPT’yi Elon Musk mı yaptı?
İyi huylu yapay zekayı bir bütün olarak insanlığın yararına olacak şekilde teşvik etme ve geliştirme hedefiyle OpenAI şirketi, yapay zeka alanında araştırmalar yürütür. Sam Altman , Elon Musk ve diğerleri , grubu 2015’in sonunda 1 milyar dolarlık bir sözle San Francisco’da kurdular.
ChatGPT’de GPT nedir?
GPT, Generative Pretrained Transformer’ın kısaltmasıdır. İnsan benzeri metinler oluşturmak için derin öğrenme tekniklerini kullanan bir tür dil modelidir. ChatGPT’nin üzerinde eğitim aldığı GPT-3 modeli, şu anda mevcut olan en gelişmiş dil modellerinden biridir ve son derece tutarlı ve gerçekçi metinler üretebilir. Çok büyük miktarda metin verisi üzerinde eğitilmiştir ve bir dizideki bir sonraki en olası kelimeleri tahmin ederek kullanıcı girişine yanıtlar üretebilir. Bu, konuşmanın bağlamıyla alakalı ve konuşmayı doğal bir şekilde devam ettirebilen yanıtlar üretmesine olanak tanır.